Războiul lui Putin se poate extinde, anunțul care înfioară Europa. „Germania trebuie să se pregătească”
„O invazie rusă în Europa este mai posibilă ca niciodată”, avertizează inspectorul general al Forțelor Armate germane (șeful Statului Major), Eberhard Zorn, într-un document întocmit în luna septembrie și publicat acum de ziarul „Der Spiegel”. Raportul de 68 de pagini, intitulat „Ghiduri operaționale pentru forțele armate”, invită guvernul de la Berlin să-și regândească de la zero atitudinea în sectorul militar.
Pericolul creat de Putin în Europa
Generalul Eberhard Zorn semnalează că războiul într-o națiune membră NATO din Europa de Est a devenit din nou „posibil” și încurajează Germania să reia un rol de lider în apărarea continentului. Alarma a devenit și mai de actualitate, după racheta căzută într-o fermă de la granița poloneză cu Ucraina.
„Un atac asupra Germaniei poate sosi fără preaviz, iar NATO și UE nu își pot permite să reacționeze doar după fapte. În cazul unei agresiuni împotriva NATO, Germania trebuie să fie pregătită pentru un răspuns armat, fără să fie nevoită să aștepte sprijinul Statelor Unite”, a menționat Zorn, notează „Der Spiegel”.
„Germania a considerat imposibil, timp de mulți ani, un război de amploare și, prin urmare, nivelul său de pregătire la nivel de militari, vehiculele și muniții este foarte scăzut”, subliniază Gregory Alegi, profesor de Științe Politice la Universitatea LUISS din Roma și expert în Aeronautică Militară.
Țările NATO nu sunt pregătite pentru un atac al rușilor
Deși eventualitatea ca bătălia să se extindă în țările NATO nu este iminentă, avertismentul lui Zorn sugerează că Germania, la fel ca diverși aliați, nu este pregătită pentru un astfel de pericol.
După cel de-Al Doilea Război Mondial, nemții s-au demobilizat tot mai mult. În prezent, Bundeswher are 183.000 de efective, ceea ce înseamnă foarte puțin pentru un teritoriu ca Germania (Rusia avea aproximativ un milion înainte de război). Nu întâmplător, la sfârșitul lunii februarie, chiar cancelarul Olaf Scholz a spus că „războiul în Europa este din nou o realitate”.
Germania s-a înarmat masiv în 2022
Agresiunea lui Putin a determinat Berlinul să-și regândească politica de proximitate față de Rusia și să lanseze un program de rearmare de 100 de miliarde de euro, pentru cumpărarea de avioane de transport, bombardiere și vehicule blindate. Însă, potrivit tabloidul britanic „The Sun”, apariția acestui document semnat de generalul Eberhard Zorn, este un semn al nemulțumirii ierarhiei militare germane față de un răspuns considerat prea lent.